Država prodaje Srpsku i Privrednu banku

Bez autora
Nov 06 2012

Država će do kraja godine raspisati tender za prodaju svog udela u Privrednoj banci Beograd, a postoji mogućnost da će se to desiti i sa Srpskom bankom. U naredne dve nedelje biće izabran savetnik, dok bi najverovatnije za mesec dana bio raspisan i tender za prodaju državnog udela u Privrednoj banci Beograd. U Vladi očekuju da će se javiti neka od banaka sa domaćeg tržišta, koja nije velika, nije zadovoljna svojim tržišnim učešćem i želi da poslovanje proširi na Beograd. Ipak, neizvesno je da li bi bilo prodato celokupno vlasništvo države u PBB, koje iznosi 64,79 odsto, ili deo, ili bi bila sprovedena kombinacija dokapitalizacije i prodaje banke. Banka na berzi trenutno vredi 4,2 miliona evra, i to nakon što je vrednost akcije porasla 70 odsto u poslednjih petnaestak dana. S obzirom na to da država ima skoro 65 odsto akcija, njen udeo trenutno vredi 2,7 miliona evra.

Država prodaje Srpsku i Privrednu bankuDržava će do kraja godine raspisati tender za prodaju svog udela u Privrednoj banci Beograd, a postoji mogućnost da će se to desiti i sa Srpskom bankom, saznaje „Blic“.

U naredne dve nedelje biće izabran savetnik, dok bi najverovatnije za mesec dana bio raspisan i tender za prodaju državnog udela u Privrednoj banci Beograd. U Vladi očekuju da će se javiti neka od banaka sa domaćeg tržišta, koja nije velika, nije zadovoljna svojim tržišnim učešćem i želi da poslovanje proširi na Beograd.

Ipak, neizvesno je da li bi bilo prodato celokupno vlasništvo države u PBB, koje iznosi 64,79 odsto, ili deo, ili bi bila sprovedena kombinacija dokapitalizacije i prodaje banke.

- Banka na berzi trenutno vredi 4,2 miliona evra, i to nakon što je vrednost akcije porasla 70 odsto u poslednjih petnaestak dana. S obzirom na to da država ima skoro 65 odsto akcija, njen udeo trenutno vredi 2,7 miliona evra - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“.

Naš sagovornik kaže da je raniji veliki pad vrednosti akcija Privredne banke došao kao posledica generalnog nepoverenja investitora u domaće bankarsko tržište koje je izazvano i aferom Agrobanka i činjenice da je država morala da direktnom dokapitalizacijom spasava tu banku usled niske kapitalizovanosti.

Srpska banka knjiži dobitak, zato država neće ni žuriti s njenom prodajom. Za udeo u ovoj banci već se vode razgovori sa predstavnicima Gasprom banke, VTB banke, ali i jedne banke iz Abu Dabija, navodi „Arabijan biznisa“, ekonomski nedeljnik sa Bliskog istoka, u tekstu koji se bavi nedavnim posetama srpskih političara arapskim zemljama.

U Narodnoj banci Srbije za „Blic“ kažu da da se nijedna od banaka koje pominje „Arabijan biznis“ nije obraćala NBS za dobijanje dozvole za rad u našoj zemlji ili za dobijanje saglasnosti za kupovinu akcija neke banke. Ranije je bilo najava da će Gasprom banka početi da radi ove godine, a da će njeni glavni poslovi biti vezani za izgradnju gasovoda Južni tok.

Prema rečima Srećka Gujaničića, akcijama Srpske banke slabo se trguje, jer država i povezana lica imaju preko 99 odsto akcija. Njihova trenutna cena je 9.010 dinara po akciji, odnosno banka na berzi vredi 23,9 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik